Beeldende therapie maakt het zichtbaar.
Beeldende therapie is vaktherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van beeldende middelen, zoals klei, verf en tekenmaterialen. De therapie maakt gebruik van een andere “taal”. Bij beeldende therapie gaat het om het uitdrukking geven aan emoties, gedachtes en wensen, wat soms met woorden onvoldoende mogelijk is. Centraal staat het ervaren, het doen en het voelen. Door te doen en te ervaren kan worden toegewerkt naar nieuw gedrag.
Beeldende therapie is niet gericht op het maken van een “mooi” beeld.
Cliënten vertellen over beeldende therapie:
“Na vele vormen van therapie te hebben gevolgd die veelal uit gesprekken of lichaamswerk bestonden ben ik in aanraking gekomen met beeldende therapie. Ik was op een gegeven moment wel uitgepraat. Door beeldende therapie heb ik mijn creativiteit weer ontdekt.
Het werkt voor mij zo helend. En zo verhelderend.
Iets wat soms heel moeilijk kan zijn om duidelijk te krijgen door woorden kan door beeldend te werken met verschillende materialen een opening maken en mij toch weer een heel ander beeld geven van een moeilijke of verdrietige situatie.”
“Door beelden te maken druk ik mijn gevoelens uit op een dieper niveau dan alleen met woorden. Hierna kan ik mijzelf beter begrijpen en kan nieuw gedrag ankeren.”
“Beeldende therapie maakt iets los en lost iets op. Non-verbaal werken maakt dit mogelijk”
“Het zichtbaar maken van mijn gevoelens, maakte dat ik er wel contact mee moest maken. Hierdoor kwam ik weer terug bij mezelf.”
Op deze pagina vindt u enkele video’s over beeldende therapie.